top of page

Saimaan Sydän

Saimaan sydän -hanke tuottaa vuosina 2021-2023 Puumalan järvialueelle ammattilaisten ohjaamaa ja suunnittelemaa kesäteatteria. Projektit toteutetaan yhteistyössä paikallisen harrastajateatterin Saaristoryhmän kanssa. Hankkeen paikkasidonnaiset projektit käsittelevät Saimaan järvialuetta ja sen tapahtumia. Ensimmäinen projekti, Soutajat (2021), käsitteli Saimaan historiallisia tapahtumia. Toisessa projektissa, Norpan aika (2022), kuvitellaan nykyhetkeä toisin ja kolmannessa projektissa (2023) siirrytään kauas tulevaisuuteen. Hankkeen päämääränä on ylläpitää ja kehittää suomalaista kesäteatteriperinnettä, viedä esittävän taiteen ammattilaisten suunnittelemaa ja organisoimaa taidetta maakuntiin ja mikä tärkeintä, nostaa maailman kaunein Saimaa teatteriesityksen keskiöön.

Hankkeen projekteissa esittävän taiteen ammattilaiset työskentelevät tiiviissä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Esimerkiksi ensimmäisen projektin, Soutajat -esityksen, käsikirjoitusvaiheessa näytelmäkirjailija Essi Rossi haastatteli Lintusalossa asuvia henkilöitä ja kirjoitti heidän muistojaan ja luontopäiväkirjamerkintöjä osaksi näyttämötapahtumia.

 

Hankkeeseen osallistuvalla työryhmällä on pitkä suhde Puumalaan ja alueen vesistöön: mm. Essi Rossi viettää puolet vuodesta perheensä asunnolla Hurissalossa ja skenografi Milla Martikaisen suvussa on useammassa polvessa puumalalaisia.

Kaikkea hankkeeseen liittyvää toimintaa ohjaa työryhmän ideologinen päämäärä, jossa projekteissa muodostuvien esitysten halutaan rakentavan kestävämpää suhdetta Saimaan herkkään biosfääriin.

Screenshot 2022-05-17 at 5.05_edited.jpg

SAARISTORYHMÄ

Saaristoryhmä on vapaa ryhmä, jolla on aktiivista toimintaa läpi vuoden ja rahastonhoitaja. Ryhmä päättää kollektiivisesti toteutettavasta toiminnasta ja aktiivisia jäseniä on noin kymmenen. Projektien luonteesta riippuen ryhmä kutsuu mukaan toiminnasta kiinnostuneita paikallisia henkilöitä ja muita yhteistyötahoja. Ryhmä on löytänyt kotinäyttämönsä Lintusalon koulun juhlasalista. 

Syyskesällä 1996 Saaristoryhmäksi nimetty joukko aloitti harjoitukset opiston palkkaaman ohjaajan Olavi Pötsösen johdolla Lintusalon koululla. Ensimmäinen esitys oli M. Nurmen pihamaalla 20.7.1997. Saaristoryhmäläisten esittämiä, itse koottuja tai valmiita puhenäytelmiä ja erilaisia esitys-, runo- ja musiikkikoosteita on ollut kolmisenkymmentä vuosina 1997 – 2019. Saaristoryhmä on esittänyt niin Lassilaa, Finneä, Kiveä kuin Lorcaakin. Kesäteatteriesitys Soutajat oli Saaristoryhmän ensimmäinen esitys korona-tauon (vuoden 2020) jälkeen. Saaristoryhmän yhteyshenkilönä toimii Aino Keijonen.

 

 

Työryhmä

Yhteistyökumppanit

Puumalan kunta, Nestorinranta oy, Puumalan Veskansan kylät ry, m/s Kaunis Veera

Koneen_Säätiö_logo_fin+eng_black-2.png
taike_vaaka_v2.png
bottom of page