Saimaan Sydän
Saimaan sydän -hanke tuottaa vuosina 2021-2023 Puumalan järvialueelle ammattilaisten ohjaamaa ja suunnittelemaa kesäteatteria. Projektit toteutetaan yhteistyössä paikallisen harrastajateatterin Saaristoryhmän kanssa. Hankkeen paikkasidonnaiset projektit käsittelevät Saimaan järvialuetta ja sen tapahtumia. Ensimmäinen projekti, Soutajat (2021), käsitteli Saimaan historiallisia tapahtumia. Toisessa projektissa, Norpan aika (2022), kuvitellaan nykyhetkeä toisin ja kolmannessa projektissa (2023) siirrytään kauas tulevaisuuteen. Hankkeen päämääränä on ylläpitää ja kehittää suomalaista kesäteatteriperinnettä, viedä esittävän taiteen ammattilaisten suunnittelemaa ja organisoimaa taidetta maakuntiin ja mikä tärkeintä nostaa maailman kaunein Saimaa teatteriesityksen keskiöön.
Hankkeen projekteissa esittävän taiteen ammattilaiset työskentelevät tiiviissä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa: ensimmäisen projektin, Soutajat -esityksen, käsikirjoitusvaiheessa näytelmäkirjailija Essi Rossi haastatteli Lintusalossa asuvia henkilöitä ja kirjoitti heidän muistojaan ja luontopäiväkirjamerkintöjä osaksi näyttämötapahtumia. Ennen kyseisen esityksen harjoituskauden alkua ohjaaja Joel Teixeira Neves tapasi Saaristoryhmään kuuluvia harrastajanäyttelijöitä ja suunnitteli heidän kanssaan projektin aikataulua, käsikirjoituksen näyttämöllistämistä ja roolitusta. Hankkeeseen osallistuvalla työryhmällä on pitkä suhde Puumalaan ja alueen vesistöön. Käsikirjoittaja Essi Rossi viettää puolet vuodesta perheensä asunnolla Hurissalossa ja skenografi Milla Martikaisen suvussa on useammassa polvessa Puumalalaisia.

SAARISTORYHMÄ
Saaristoryhmä on vapaa ryhmä, jolla on aktiivista toimintaa läpi vuoden ja rahastonhoitaja. Ryhmä päättää kollektiivisesti toteutettavasta toiminnasta ja aktiivisia jäseniä on noin kymmenen. Projektien luonteesta riippuen ryhmä kutsuu mukaan toiminnasta kiinnostuneita paikallisia henkilöitä ja muita yhteistyötahoja. Ryhmä on löytänyt kotinäyttämönsä Lintusalon koulun juhlasalista.
Syyskesällä 1996 Saaristoryhmäksi nimetty joukko aloitti harjoitukset opiston palkkaaman ohjaajan Olavi Pötsösen johdolla Lintusalon koululla. Ensimmäinen esitys oli M. Nurmen pihamaalla 20.7.1997. Saaristoryhmäläisten esittämiä, itse koottuja tai valmiita puhenäytelmiä ja erilaisia esitys-, runo- ja musiikkikoosteita on ollut kolmisenkymmentä vuosina 1997 – 2019. Saaristoryhmä on esittänyt niin Lassilaa, Finneä, Kiveä kuin Lorcaakin. Kesäteatteriesitys Soutajat oli Saaristoryhmän ensimmäinen esitys korona-tauon (vuoden 2020) jälkeen. Saaristoryhmän yhteyshenkilönä toimii Aino Keijonen.
HANKKEEN PROJEKTIT 2021-2023
Kesäteatteriesitys Soutajat sai ensi-iltansa 17.7.2021. Tunnin mittaista esitystä esitettiin yhteensä kahdeksan kertaa ja esityskauden aikana sen näki noin 120 katsojaa. Soutajat oli kokemuksellinen esitys, jossa yleisö kutsuttiin kesäiselle järvenselälle tapaamaan Saimaalla eläneitä ihmisiä ja muita elämänmuotoja. Esitystä esitettiin ja katsotiin soutuveneistä, Nestorinrannan lahden poukamassa. Soutajat -esitys kysyi, “Mitä jos Saimaalla olisi muisti”. Esityksen päähenkilöt Soutaja-I ja Soutaja-II ovat rakentaneet järvessä kelluvan laitteen, joka nostaa Saimaan muistoja pintaan. Esityksessä yleisöä saapuvat tapaamaan esi-esi-esi-esi…-vanhemmat, paikallinen kaupustelija Rieti-Ukko ja parantaja Tilta Kotro. Esityksen kannalta tärkein rooli oli kuitenkin Saimaalla ja kuvan kauniilla järvimaisemalla.
Esitys päättyi Saaristoryhmän kevään 2021 kirjoittamiin luontopäiväkirjamerkintöihin.
“5.3.2021
Verkoilla käynti
Vetojaolla. Oli
aurinkoinen päivä,
heikkoa länsituulta. Kalavereina Pertti ja lapinkoira Haru. Kalaakin tuli hyvin, 8 kuhaa ja yksi made.”
Soutajat -esityksessä esiintyivät Saaristoryhmän näyttelijät Aino Keijonen, Ilmari Pulli, Riitta Pellava, Merja Härkönen, Tuula Luukkonen, Martti Venäläinen, Tuomo Reponen, Erkki Luukkonen ja muusikko Keijo Viskari. Hankkeen ensimmäistä projektia tukivat KONE:n säätiö, Taiteen edistämiskeskus (Uusimaa) Puumalan kunta, Nestorinranta Oy ja Veskansan kylät ry.
Hankkeen toinen projekti, kesäteatteriesitys Norpan aika, esittää tulevaisuuskuvan, jossa ihmisen ja norpan kohtalot vaihtavat kantajaansa: kesäteatteriperinnettä mukaillen Norpan aika esittää tilanteen, jossa ihminen on ajautunut sukupuuton partaalle ja maisemaa hallitsee norppa. Esityksessä paikallinen risteilyalus, S/M Kaunis Veera, saattaa yleisön läheiseen saareen. Matkalla pysähdytään maisemaan seuraamaan näyttämötapahtumia. Saaressa, Nestori Miikkulaisen tapaan, yleisö istuutuu kuuntelemaan Suur-Norpan ohjeita yksinäisille.
Suur-Norppaa esittää sirkustaiteilija ja vapaasukeltaja Salla Hakanpää. Kun yleisö on päässyt paikalleen rantaan, Hakanpää sukeltaa esiin keskelle näyttämöä. Esityksen prosessi käynnistyy huhtikuussa (2022), jolloin paikallinen kuuluisuus Martti “Masa” Venäläinen, Saaristoryhmän pitkäaikainen jäsen, kalastaja ja lossikuski, vie työryhmän järvelle ja avaa alueen historiallista ja maantieteellistä taustaa.
Norpan aika -esityksen työryhmään kuuluvat näytelmäkirjailija Essi Rossi, ohjaaja Joel Teixeira Neves, koreografi Veera Lamberg, skenografi Milla Martikainen, äänisuunnittelija Janne Masalin. Teoksessa esiintyvät Salla Hakanpää sekä Saaristoryhmän näyttelijät.
Hankkeen kolmas projekti toteutetaan osaksi digitaalisesti ja perinteisen kesäteatteriesityksen tapaan. Esityksessä yleisö kutsutaan paikalle veneellä ja mukaansa he saavat digitaalisen materiaalin, joka ohjaa heitä kiertämään tiettyjen saarien kautta. Saarten rannoilla esityksen tapahtumia rakentavat Saaristoryhmän esiintyjät. Suuntaohjeiden lisäksi digitaalinen materiaali luo tilaa järvimaisen kohtaamiseen ja luonnon omalle äänimaisemalle herkistymiseen. Teosta esitetään pitkin vuotta ja se rakennetaan siten, että vuodenaikojen vaihtelut näyttelevät merkittävää roolia näyttämötapahtumien kulussa.
Saimaan sydän -hankkeen tuotannollisesta työstä vastaa ohjaaja Joel Teixeira Neves ja häntä avustaa koreografi Veera Lamberg. Teixeira Nevesin ja Lambergin tuotannollinen päämäärä on tuottaa ammattimaisesti toteutettua ja ammattilaisille taloudellisesti kannattavaa kesäteatteria Puumalan kaltaiseen pieneen maakuntaan. Esituotannon päämääränä on rahoittaa hankkeen projektit siten, että esittävän taiteen ammattilaiset saavat kohtuullista palkkaa tekemästään työstä ja työryhmään kuuluville harrastajille korvataan projektien toteutukseen osallistumisesta muodostuvat välttämättömät kulut täysmääräisesti. Hankkeen projektien rahoitusrakenne koostuu säätiöiden myöntämistä apurahoista, Puumalan kunnan myöntämästä avustuksesta, paikallisten yritysten sponsorointi-sopimuksista ja lipputuloista.
Rahoittamalla Saimaan sydän -hankkeen projekteja yhteistyökumppanit tukevat työryhmää kulttuurisen ja alueellisen eriarvoisuuden ehkäisemisessä. Hankkeen projektit elävöittävät Puumalan kulttuurielämää, tukevat paikallista elinkeinonharjoitusta ja ylläpitävät eläkeläisistä muodostuvan Saaristoryhmän jäsenten vireyttä.
Kaikkea hankkeeseen liittyvää toimintaa ohjaa työryhmän ideologinen päämäärä, jossa projekteissa muodostuvien esitysten halutaan rakentavan kestävämpää suhdetta Saimaan herkkään biosfääriin.
Työryhmä
Yhteistyökumppanit
Puumalan kunta, Nestorinranta oy, Puumalan Veskansan kylät ry, m/s Kaunis Veera

